Virtual Hospice Regulatory Boot Camp



			¥* **	
TIME (LOCAL)		Day 1 Agenda • Monday, December 13, 2021 START 9:00 AM PT PT • END 5:05 PM PT	OVERVIEW	
9:00–9:10 PT (10 min PPT) (NO Q&A)		Welcome to Hospice Regulatory Boot Camp Presenter: Carrie Cooley	Introductions and announcements	
(
9:10–9:20 PT (10 min PPT) (NO Q&A)	1.	Introducing Our Three Case Studies Presenters: Carrie Cooley and Dr. Lauren Templeton	Introduction of 3 case studies / patients to be used throughout the three days of training.	
9:20–10:20 PT (50 min PPT) (10 Q&A)	2.	<i>Entry Into Hospice: Referral and Admission</i> Presenter: Dr. Lauren Templeton	Technical and clinical evaluation of patients electing hospice care including the role of the referring physician, attending physician, and hospice physician.	
10:20–10:35 PT		BREAK (15 MINUTES)		
10:35–11:50 PT (60 min PPT) (15 Q&A)	3.	The Initial and Comprehensive Assessment of the Patient Presenter: Carrie Cooley	An exploration of regulations governing the initial and comprehensive assessment of the patient and strategic methods to ascertain and document patient eligibility throughout the course of care. Regulatory compliance will be demonstrated through 3 case studies.	
11:50–12:35 PT		LUNCH (45 MINUTES)		
12:35-1:50 ET (60 min PPT) (15 Q&A)	4.	Concepts for Meaningful and Compliant Care Planning and IDG Meetings Presenter: Colleen O'Keefe	Follow 3 case studies through compliance care planning, care coordination, and documentation of IDG meetings.	
1:50-2:05 PT		BREAK (15 MINUTES)		
2:05–3:50 PT (90 min PPT) (15 Q&A)	5.	TPE, SMRC, UPIC and Other Audits Presenter: Carrie Cooley & Howard Young	A brief overview of the Conditions of Participation and Conditions for Payment; important distinctions between surveys and audits / investigations, and overview of 3 end-stage disease trajectories.	
3:50–5:05 PT (60 min PPT) (15 Q&A)	6.	Developing and Maintaining a Robust Compliance Program Presenter: Howard Young, Morgan Lewis	Identifying and mitigating risks through the development and implementation of a comprehensive Compliance Program and work plan.	

Virtual Hospice Regulatory Boot Camp



TIME (LOCAL)	Day 2 Agenda • Tuesday, December 14, 2021 START 9:00 AM PT PT • END 4:25 PM PT		OVERVIEW	
9:00–10:15 PT (60 min PPT) (15 Q&A)	7.	Your Hospice Medical Director: Regulations, Engagement, Secondary Conditions, and Related Co-morbidities Presenter: Dr. Lauren Templeton	Compliance with and definition of Medical Director. Substantiating and documenting hospice eligibility throughout the course of care with inclusion of secondary conditions and related comorbidities. Compliance documentation for all IDG members will be demonstrated using 3 case studies.	
10:15-10:30 PT		BREAK (15 MINUTES)		
10:30–11:45 PT (60 min PPT) (15 Q&A)	8.	Higher Levels of Care: General Inpatient Care and Continous Home Care Presenter: Colleen O'Keefe	Regulatory and payment requirements to support payment for the general inpatient (GIP) level of care and the continuous home care (CHC) level of care. Regulatory compliance will be demonstrated through 3 case studies.	
11:45–12:45 PT		LUNCH (60 MINUTES)		
12:45–1:40 PT (45 min PPT) (10 Q&A)	9.	When Your Patient's "Home" is a Facility Presenter: Carrie Cooley	A discussion of regulations and compliance challenges associated with providing hospice care in nursing, assisted living, and other facilaities. Regulatory compliance will be demonstrated through 3 case studies.	
1:40–2:55 PT (60 min PPT) (15 Q&A)	10.	Using Hospice Data (HIS, CAHPS, HQRP, etc.) to Create a Meaningful QAPI Program Presenter: Sylvia Singleton	A deep dive into using hospice data to drive quality initiatives and create a culture of quality.	
2:55–3:10 PT		BREAK (15 MINUTES)		
3:10–4:25 PT (60 min PPT) (15 Q&A)	11.	Ending Hospice Care: Discharge, Revocation & Transfer - Regulation, Myth, Real World Presenters: Carrie Cooley and Dr. Lauren Templeton	The nuances and complexities associated with ending hospice care. Regulatory compliance will be demonstrated through 3 case studies.	

Virtual Hospice Regulatory Boot Camp



TIME (LOCAL)	Day 3 Agenda • Wednesday, December 15, 2021 START 9:00 AM PT • END 3:45 PM PT		OVERVIEW
9:00-10:15 PT (60 min PPT) (15 Q&A)	12.	Hospice PEPPER Presenter: Carrie Cooley	How to interpret PEPPER data and reduce risk associated areas.
10:15-10:30 PT	BREAK (15 MINUTES)		
10:30–11:45 PT (60 min PPT) (15 Q&A)	13.	An In-Depth Look at CGS, NGS, and Palmetto Local Coverage Determination Guidelines Presenter: Colleen O'Keefe	An in-depth review of Local Coverage Determination (LCD) guidelines and how they affect payment. Compliance documentation for all IDG members will be demonstrated using 3 case studies.
11:45-12:45 PT	LUNCH (60 MINUTES)		
12:45–2:15 PT (75 min PPT) (15 Q&A)	14.	Hospice Assessment Tools Presenter: Dr. Lauren Templeton	How to use common assessment tools to evaluate and document hospice eligibility at admission and throughout the course of care (FAST, PPS, KPS, NYHA).
2:15-2:30 PT	BREAK (15 MINUTES)		
2:30–3:45 PT (60 min PPT) (15 Q&A)	15.	Taking It Home: Successful Documentation Strategies for Hospice Providers Presenter: Carrie Cooley	A step-by-step Action Plan to implement successful documentation at your hospice for IDG members.