



(866) 969-7124 • www.weatherbeeresources.com

(561) 278-9328 • www.acevedoconsultinginc.com

HOSPICE PHYSICIAN BILLING: COMPLIANCE & REGULATIONS – EDUCATION AGENDA  Date: Thursday, April 25, 2024   Start time 10am ET  Time and Educational Content  Content Overview	
10:00 – 10:20 AM ET (20-minute session)  Introduction with: Jean Acevedo, LHRM, CPC, CHC, CENTC & Carrie Cooley, RN, MSN	Introduction into billing and compliance regulations and a discussion of the challenges currently facing hospice and palliative care providers.
10:20 AM – 11:35 PM ET (75-minute session)  2. Determination of Eligibility and the Hospice Physician's Administrative Services Intro of Longitudinal Case Study: Palliative Care to Hospice (Heart Failure)  Presenter: Lauren Templeton, DO FAAHPM HMDC Weatherbee Resources	<ul> <li>The role of the Hospice Physician in:</li> <li>Determination of terminal diagnosis and related conditions at start of care and throughout course of hospice care</li> <li>Execution of the hospice election statement addendum</li> <li>Leading the Interdisciplinary Group (IDG) meeting</li> <li>Mitigating and responding to payment-related scrutiny</li> <li>Organizational quality and compliance</li> <li>Introduction of Case Study: Palliative Care to Hospice</li> </ul>
11:35 – 11:45 AM	10-minute Break
11:45 AM – 12:15 PM (30-minute session)  3. Introductory Framework for Palliative Care and Hospice Billing  Presenter: Chris Acevedo, CHC Acevedo Consulting Incorporated	<ul> <li>Setting the stage for a longitudinal billing discussion, we will examine the underlying requirements for coding and billing physician services in the End-of-Life care setting:         <ul> <li>Review covered billable physician services/activities above and beyond the per diem payment</li> <li>Discuss the billing process, including proper use of CPT codes and modifiers to improve the bottom line for physician services</li> </ul> </li> </ul>
12:15 – 12:45 PM	30-minute Lunch Break

HOSPICE PHYSICIAN BILLING: COMPLIANCE & REGULATIONS – EDUCATION AGENDA		
Date: Thursday, April 25, 2024   Start time 10am ET Time and Educational Content Content Content Overview		
12:45 – 2:00 PM (75-minute session)  4. Billing Opportunities from Palliative Care to Hospice: A Longitudinal Case Study  Presenter: Chris Acevedo, CHC Acevedo Consulting Incorporated	When a patient is receiving hospice or palliative care, billing for physician patient care services can be very complex. CPT codes vary based on the location of service as well as the physician's role with respect to the patient and the hospice and/or palliative care program.  This session will follow the coding and billing scenarios available to a provider utilizing a patients journey from a palliative care admission through a hospice "Celestial Discharge." This discussion will explore optimizing the revenue potential of the physician services provided. Particular attention will be paid to the following:  Optimizing revenue opportunities through an understanding of codes, combinations and documentation	
	<ul> <li>The role of medical necessity and its part in substantiating billable physician visits</li> <li>Incorporating clinical indicators into their documentation to establish the need for ongoing physician intervention</li> </ul>	
2:00 – 3:15 PM (75-minute session) <b>5. Documentation Excellence</b> Presenters: Lauren Templeton DO FAAHPM HMDC & Carrie Cooley, RN MSN Weatherbee Resources	<ul> <li>Documentation excellence according to the Conditions for Coverage (Eligibility and Level of Care):</li> <li>Reflecting terminally ill status</li> <li>Review of trajectories of illness</li> <li>Documentation to support the higher levels of care including Continuous Home Care (CHC) and General Inpatient (GIP) care</li> <li>Composition of compliant, meaningful, and compelling physician narrative statements, including consideration and incorporation of the face-to-face encounter visit</li> </ul>	
3:15 – 3:25 PM	10-minute Break	
3:25 – 4:40 PM (75-minute session)  5. Limiting Compliance Risks in Hospice and Palliative Care Physician Billing  Presenter: Jean Acevedo, LHRM, CPC, CHC, CENTC Acevedo Consulting Incorporated	<ul> <li>Credentialing changes – Hospice and PC</li> <li>Telehealth (Hospice and PC)</li> <li>Billing ACP with an E/M Service</li> <li>Prolonged Services</li> <li>G2211 Add-on Code</li> <li>G0136 Social Determinants of Health</li> </ul>	
4:40 – 5:30PM (50-minute session)  6. Acevedo Consulting Incorporated & Weatherbee Resources Expert Panel  All Presenters	Panel discussion and questions and answers with all presenters	
7.11. I Cochicero		